Skip to main content

Округли сто "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења"

Датум
Локација
Београд
Аутор
Телеграф

Округли сто
Округли сто "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења" - Извор: Телеграф

Највећа дискусија струке о новим правосудним законима Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) у сарадњи са Правосудном академијом и Удружењем судија прекршајних судова (УСУДПРЕК) организује у уторак, 8. новембра конферецију

"Нови правосудни закони у интересу свих грађана-изазови и решења" која ће се одржати у хотелу "Метропол Палаце" са почетком у 10.30 часова.

Очекује се да ово буде највећи скуп струке, са више од 200 учесника у дискусији, од када су објављени први радни текстови нових правосудних закона, у складу са уставним амандманима, усвојеним у фебруару ове године.

Конференцију ће уводним обраћањем отворити министарка правде Србије Маја Поповић и председник УСТ и Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић. У уводном делу скупа уводна излагања, пред радни део конференције, изложиће и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре, као и судија Прекршајног апелационог суда Горан Божић из Удружења судија прекршајних судова.

Модератор конференције је директор Правосудне академије Ненад Вујић.

У радном делу овог скупа помоћници министра правде и чланови радних група за израду нацрта правосудних закона, који се мењају у складу са уставним амандманима, представиће предлоге кључних новина, а учесницима ће се обратити и заменик члана Венецијанске комисије.

Потом ће уследити обраћање организатора конференције и дискусија учесника, међу којима ће, поред судија и тужилаца, бити и професори правних факултета у Србији, адвокату и представници других струковних удружења.

 

Округли сто
Округли сто "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења" - Извор: Министарство правде 

Организатори конференције подсећају на важност измена ових закона у складу са уставним амандманима и европским стандардима који треба да створе услове за ефикасније и одговорније правосуђе у Србији. Реч је о предлозима нових закона - Закон о судијама, Закон о јавном тужилаштву, Закон о Високом савету судства, Закон о Високом савету тужилаца и Закон о уређењу судова.

О нама

Vision

Independent, impartial, professional, efficient and accountable judiciary.

Mission

Create the prerequisites for the development of professionalism in holders of judiciary office by establishing clear, measurable and objective criteria for the election and career advancement and their training and professional development, in line with core values and principles the judiciary system is founded on.

Goal

Develop and conduct training programmes for holders of judiciary offices and other staff in the judiciary system, aimed at acquiring new knowledge and its promotion, development of special abilities and skills, to contribute to strengthening of professional and accountable judiciary system.

Контакт